view this page in English
NetNiet.org logogratis Draadloos Festival in het centrum van Utrecht, 1-9 september 2007

BelBellen

Op een nog nader te kiezen locatie in de binnenstad hangt een bord met het woord “Bellen” en een telefoonnummer. Je kunt dit telefoonnummer bellen (er neemt alleen niemand op). Vanaf het moment dat de telefoon over gaat blaast een bellenblaasmachine die achter het bord staat korte tijd zeepbellen de lucht in, de straat op.

Je hoort geen voicemailwelkomstboodschap, er is geen gesprek mogelijk en je kunt ook geen voicemailbericht achterlaten. Zo wordt bellen letterlijk bellen.


De achterliggende gedachten

Belbellen is een installatie die de stadsgebruiker uitnodigt om zijn mobiele telefoon en zijn stad op een nieuwe manier te gebruiken. In deze installatie wordt een nieuwe, a-typische link gelegd tussen de stad en de mobiele telefoon waarbij beiden in een nieuw daglicht komen te staan.

In tegenstelling tot het normale gebruik van de mobiele telefoon waarbij gesproken wordt, waarbij de mobiele telefoon gezien wordt als een communicatiemiddel, is de telefoon hier de opwekker van metaforische woorden: de bellen. Ze verbeelden de (onzichtbare) communicatie die plaats vindt in de openbare ruimte van de stad. Aan de andere kant verwijzen de bellen naar de techniek in de zin dat draadloze golven zich in een bolvorm van de stralingsbron verwijderen. Belbellen laat mensen nadenken over wat mobiele communicatie is, dat er andere modi van gebruik en meerdere vormen ontvangers zijn.

 

Colofon

Deze installatie is bedacht door Levien Nordeman. De techniek is in handen van Tijmen Schep.

- Bekijk de Pers pagina

BellenBellen schets
Naar boven

deze pagina aanpassen  Copyright Stichting NetNiet.org.